631.563.9
Ф 91
.
Удосконалення способів зберігання томатних овочів [Текст] : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : за спец. 05.18.15 Товарознавство харчових продуктів : захищена 12.05.2021 / Т. В. Фролова ; наук. керівник Т. М. Летута ; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Харків : [б. в.], . - 22 с. - Бібліогр.: с. 16-20

УДК
631.563.9
635.64

Ключові слова: томатні овочі -- томати -- солодкий перець -- баклажан -- екстракти -- лікарсько-рослинна сировина -- хітозан -- зберігання -- томатные овощи -- томаты -- сладкий перец -- экстракты -- лекарственно-растительное сырье -- хитозан -- хранение -- tomato vegetables -- tomatoes -- sweet pepper -- eggplant -- extracts -- medicinal raw material -- vegetable raw material -- chitosan -- storage --
Анотація:
Проведено моніторинг передумов використання екстрактів лікарсько- рослинної сировини та хітозану для плівкових покриттів плодів томатних овочів. Досліджено хімічний склад та фізико-механічні властивості плодів свіжих томатів, солодкого перцю, баклажану різних господарсько-ботанічних сортів. На підставі визначення потенційної токсичності та антимікробних властивостей обґрунтовано склад композицій екстрактів ЛРС. Визначено фунгістичні та антибактеріальні властивості різних плівкоутворювачів, обґрунтовано концентрацію плівкоутворювача у складі плівкових покриттів для обробки томатних овочів. Встановлено задовільний токсикологічний профіль розроблених плівкових покриттів. Застосування плівкових покриттів для обробки томатних овочів дозволяє збільшити термін зберігання плодів у 1,5…2,0 рази за рахунок зниження інтенсивності дихання і мікробіологічних захворювань. Розроблено проект технологічної інструкції з обробки томатних овочів. Доведено економічну ефективність і високий рівень комерціалізації наукових розробок. Отримано 6 патентів України (3 – на винахід, 3 – на корисну модель). Результати досліджень упроваджено у виробництво та освітній процес.
Додаткові точки доступу: