664.849
Ш 24
.
Формування споживних властивостей паст із гарбуза та моркви [Текст] : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : за спец. 05.18.15 Товарознавство харчових продуктів : захищена 10.10.2002 / Т. М. Шапорова ; наук. керівник А. А. Дубініна ; Харків. держ. акад. технології та орг. харчування. - . - . - 16 с. - Бібліогр.: с. 13-14

УДК
664.849

Ключові слова: споживні властивості -- морква -- гарбуз -- токсичні речовини -- пасти -- математичне моделювання -- потребительские свойства -- морковь -- тыква -- токсические вещества -- пасты -- математическое моделирование -- consumer properties -- carrot -- pumpkin -- toxic substances -- pastes -- mathematical modeling --
Анотація:
Дисертацію присвячено оптимізації споживних властивостей паст з гарбуза і моркви гарантованої якості та заданого складу. Вивчена видова і сортова специфічність господарсько-ботанічних сортів моркви та гарбуза в накопиченні токсичних речовин. Досліджена локалізація радіонуклідів, солей важких металів в анатомічних компартаментах плодів гарбуза та коренеплодів моркви. Вивчено вплив чинників технологічної обробки на ступінь зниження в сировині нітратів, солей важких металів, радіонуклідів, пестицидів і мікотоксинів. Розроблено спосіб технологічної обробки, який дозволяє значно зменшити вміст токсичних речовин у гарбузі та моркві. Методом математичного моделювання визначені та експериментально підтверджені раціональні склади рецептурних компонентів паст із гарбуза та моркви, що забезпечують високі органолептичні показники та хімічний склад, який відповідає вимогам нутріціології. Встановлена соціальна та економічна ефективність від впровадження паст у виробництво.
Додаткові точки доступу: