637.133.3.023
К 91
.
Удосконалення процесу та обладнання для пастеризації молока інфрачервоним випромінюванням [Текст] : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : за спец. 05.18.12 Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв : захищена 11.10.2002 / М. П. Кунденко ; наук. керівник Л. В. Кіптела ; Харків. держ. акад. технології та орг. харчування. - Харків : [б. в.], . - 18 с. - Бібліогр.: с. 15

УДК
637.133.3.023
621.365.9

Ключові слова: инфрачервоне випромінювання -- терморадиаційні характеристики -- камера пастеризації -- джерело випромінювання -- молоко -- инфракрасное излучение -- терморадиационные характеристики -- камера пастеризации -- источник излучения -- an infrared -- thermal radiation characteristic -- combined ir pasteurization -- milk potable --
Анотація:
Дисертацію присвячено теоретичному та експериментальному обґрунтуванню напрямків інтенсифікації процесу пастеризації молока інфрачервоним (ІЧ) випромінюванням та розробці відповідного обладнання. Експериментально-теоретичними дослідженнями отримано закономірності, що встановлюють зв'язок між параметрами руху продукту пастеризації та геометричними розмірами камери пастеризації. Визначені раціональні параметри процесу пастеризації з узгодженням терморадиаційних характеристик молока та джерела випромінювання. Розроблена камера пастеризації, яка відрізняється способом дії ІЧ-випромінювання на молоко, а також додатково забезпечена кільцевою камерою зі змієвиковим теплообмінником для попереднього підігріву вихідного молока пастеризованим, що дозволяє значно зменшити витрати електроенергії на пастеризацію. Здійснено комплекс заходів із упровадження наукових розробок у виробництво шляхом апробації на виробничих підприємствах України.
Додаткові точки доступу: