663.42
Т 23
.
Формування якості пива з додаванням нетрадиційної рослинної сировини [Текст] : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : за спец. 05.18.15 Товарознавство харчових продуктів : захищена 29.05.2019 / Л. В. Татар ; наук. керівник Н. М. Пенкіна ; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Харків : [б. в.], . - 20 с. - Бібліогр.: с. 14-16

УДК
663.42
006.015.5

Ключові слова: крафтове пиво -- хвойний екстракт -- хміль -- смакоароматичні речовини -- фітокомпоненти -- дубильні речовини -- низькомолекулярні фенольні сполуки -- крафтовое пиво -- хвойный экстракт -- хмель -- вкусоароматические вещества -- фитокомпоненты -- дубильные вещества -- низкомолекулярные фенольные соединения -- craft beer -- pine needless extract -- hop -- flavoring substansec -- phytocomponents -- tannins -- low molecular weight -- phenolic compounds --
Анотація:
Дисертацію присвячено теоретичному та експериментальному виявленню закономірностей комплексного впливу натуральних рослинних ароматичних фітокомпонентів із хвої сосни у формі екстракту на формування споживних властивостей крафтового пива. Науково обґрунтовано і розроблено новий спосіб отримання та збагачення крафтового нефільтрованого пива натуральною рослинною добавкою із нетрадиційної рослинної сировини (екстракт із хвої сосни) з антиоксидантними властивостями. Проведено комплексну товарознавчу оцінку розробленого пива, збагаченого фітокомпонентами із хвої сосни, яке від традиційного відрізняється високим вмістом натуральних рослинних БАР, таких як низько- та високомолекулярні фенольні сполуки, ароматичні речовини. Це дозволило не тільки збільшити біологічну цінність нового пива, але й подовжити термін його зберігання у два рази. На біологічних об'єктах доведено зменшення негативного впливу розробленого пива на організм та виявлено, що воно має антиоксидантний потенціал і здатне захищати печінку від негативного впливу алкоголю у своєму складі. Розроблено і затверджено нормативно-технологічну інструкцію на новий продукт, одержано патент України на корисну модель. Подано дані щодо соціальної та економічної ефективності нової продукції. Результати досліджень упроваджено у виробництво та освітній процес.
Додаткові точки доступу: