664.5
М 15
.
Формування якості порошкоподібних С-вітамінних біологічно активних добавок із перцю солодкого [Текст] : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : за спец. 05.18.15 Товарознавство харчових продуктів : захищена 16.06.2006 / О. Г. Макаренко ; наук. керівник В. В. Погарська ; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Харків : [б. в.], . - 22 с. - Бібліогр.: с. 16-18

УДК
664.5
664.8.022

Ключові слова: порошки -- вітаміни -- перець солодкий -- бад -- товарознавча характеристика -- натуральні прянощі -- витамины -- перец сладкий -- товароведная характеристика -- натуральные пряности -- powders -- vitamins -- pepper sweet -- bas -- merchandising characteristics -- natural spices --
Анотація:
Дисертація присвячена науковому обґрунтуванню формування споживчих властивостей нових С-вітамінних біологічно активних добавок із перцю солодкого у вигляді порошку, показано можливість та доцільність використання бланшування, вакуумного сушіння та дрібнодисперсного подрібнення (без застосування холоду), яке призводить до ефекту “збагачення” кінцевого продукту, а також розробці на його основі разом з фітодобавками із натуральних прянощів (базиліку, мускатного горіху, перцю червоного, лаврового листа) нових смакових добавок та вітамінізованих майонезів з потенційною імуномодулюючою дією. Виявлена висока антибактеріальна та антиоксидантна активність фітодобавок із натуральних прянощів, яка в 8,0...10,0 раз перевищує класичний антиоксидант б-токоферол та виявлена її пряма залежність від вмісту БАР. Розроблена нова порошкоподібна С-вітамінна біологічна активна добавка із перцю солодкого з високим вмістом вітамінів та інших БАР і на її основі разом з фітодобавками із прянощів рецептури вітамінних майонезів, що дозволяє збільшити їх термін зберігання в 2 рази (порівняно з традиційними). Розроблено також рецептури смакових добавок з потенційною імуномодулюючою дією.
Додаткові точки доступу: