664.084
П 57
.
Наукове обґрунтування впливу механічних коливань на інтенсифікацію процесів переробки харчової сировини [Текст] : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра техн. наук : за спец. 05.18.12 Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв : захищена 24.06.2004 / А. М. Поперечний ; наук. конс. О. І. Черевко ; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. - Харків : [б. в.], . - 36 с. - Бібліогр.: с. 28-32

УДК
664.084

Ключові слова: харчова сировина -- процеси переробки -- вібрація -- сушіння -- миття -- ультрафільтрація -- амплітуда -- частота -- пищевое сырье -- процессы переработки -- вибрация -- сушка -- мойка -- ультрафильтрация -- амплитуда -- частота -- raw foodstuff -- processing -- vibration -- drying -- placer mining -- ultrafiltration -- amplitude -- frequency --
Анотація:
Дисертацію присвячено розробці та впровадженню в переробні галузі АПК України наукових основ та апаратурного оформлення високоінтенсивних процесів з застосуванням механічних коливань, які забезпечують зниження питомих витрат енергії, капітальних та експлуатаційних затрат, а також підвищення якості продуктів. Теоретично обґрунтований і експериментально підтверджений вплив низькочастотних механічних коливань (вібрацій) на інтенсифікацію таких процесів: миття харчової сировини (на прикладі субпродуктів), ультрафільтраційного концентрування біологічних рідин (на прикладі м’ясокісткових бульйонів, соєвого молока, сколотин), конвективного сушіння рослинних матеріалів в аеровіброкиплячому шарі (на прикладі топінамбура, хріна, гліду) та сушіння і термічної обробки різноманітної харчової сировини ІЧ- нагріванням в віброкіплячому шарі (на прикладі соєвих бобів, крохмалю, зерен пшениці, окари та інш.). Встановлені раціональні параметри досліджених процесів. Запропоновано ряд прогресивних технологічних схем і вдосконаленого обладнання для безвідходної переробки харчової сировини з застосуванням механічних коливань. Результати досліджень упроваджені на харчових виробництвах та підприємствах харчового машинобудування.
Додаткові точки доступу: