631.315
Стимулювання ефективності та конкурентоспроможності агропромислового виробництва / Г. Ф. Мазур //
Економіка АПК : міжнар. наук.-вироб. журн. - . - N 6. - С. 31-36. - Бібліогр. наприкінці ст..
(Шифр в БД Е737270/2015/6)
УДК
631.315

Ключові слова: стимули -- стимулювання -- регулювання -- держава -- конкурентоспроможність -- агропромисловий комплекс -- економічні процеси -- стимулы -- стимулирование -- регулирование -- государство -- конкурентоспособность -- агропромышленный комплекс -- экономические процессы --
Анотація:
Розкрито теоретико-методичні основи, а саме - методологічну конструкцію визначення організаційно-функціональних особливостей стимулювання ефективності й конкурентоспроможності агропромислового виробництва, які випливають з еволюційного контексту розуміння цих явищ, а також глобальних чинників їх позиціювання. Спозиціоновано глобальний контекст науково-практичного означення стимулів, які впорядковують конкурентоспроможність аграрної галузі як особливої сфери ведення бізнесу. Визначено теоретичні засади конкурентоспроможності, а також стимулів, які мають місце і статусно визначають бажання підприємців займатися виробництвом аграрного товару. Сформульовано авторське бачення ринкового контексту стимулювання економічних процесів, ефективності й конкурентоспроможності агропромислового виробництва у ринковому господарському середовищі, що є природно-об'єктивним процесом, який зумовлений ринком як інстетуційною системою, що здійснює саморегулювання, а також випливає із функцій держави та її інституів. Визначено структуровані за рольовими характеристиками регуляторні впливи, які у тому чи іншому вигляді є результатом дії об'єктивних ринкових процесів, а також унормованих державою заходів.
Раскрыты теоретико-методические основы, а именно - методологическую конструкцию определения организационно-функциональных особенностей стимулирования эффективности и конкурентоспособности агропромышленного производства, вытекающих из эволюционного контекста понимания этих явлений, а также глобальные факторы их позиционирования. Спозиционован глобальный контекст научно-практического определения стимулов, которые упорядочивают конкурентоспособность аграрной отрасли как особой сферы веденя бизнеса. Определены теоретические основы конкурентоспособности, а также стимулов, которые имеют место и статусно определяют желание предпринимателей заниматься производством аграрного товара. Сформулировано авторское видение рыночного контекста стимулирования экономических процессов, эффективности и конкурентоспособности агропромышленного производства в рыночной хозяйственной среде, что является природно-объективным процессом, который обусловлен рынком как инстеитуциональной системой, осуществляет саморегулирование, а также вытекает из функций государства и его институтов. Определены структурированные по ролевым характеристикам регуляторные влияния, которые в том или ином виде являются результатом действия объективных рыночных процессов, а также нормированных государством мероприятий.