632.51(02.064)
З-95
.
Гербологія [Текст] : монографія / В. С. Зуза ; Держ. біотехнол. ун-т. - Харків : Міськдрук, . - 468 с. : табл. - Алфавіт. покажч.: с. 450-455. - Бібліогр.: с. 456-467 (174 назви). - ISBN 978-966-136-649-6

Зміст:
Біолого-екологічні властивості бур’янів
Контролювання бур’янів
Гербіциди
Хімічний контролювання бур’янів в окремих культур
УДК
632.51(02.064)

Анотація:
Бур’яни – рослини, небажані на території, де людина займається господарською та іншою діяльністю. Первісні люди, використовуючи культурні види, поступово створили агрофітоценози. Протягом століть землероби боролися з бур’янами, але врожаї були мізерними. У XVIII ст. в Європі після промислової революції в сільському господарстві почали використовувати техніку, а потім – застосовувати мінеральні добрива, меліорацію, зрошення, створювати різні сорти рослин, упроваджувати агротехніку. Але для отримання значних урожаїв культур важливо було знищити бур’яни. Застосування хімічних способів і мінеральних солей та речовин дозволяло знищити всі бур’яни. На початку ХХ ст. почали використовувати нафтопродукти й органічні сполуки. Після 40-х рр. створили і синтезували чимало гербіцидів. Було вивчено понад 700 гербіцидно-активних речовин, з яких масово застосовують приблизно 280 препаратів. У сучасних умовах в Україні гербіцидами обробляють понад 50 % від площі всіх земель. Деякі культури вирощували за допомогою інтенсивних технологій з гербіцидами і отримували рослинницьку продукцію меншої вартості.
Додаткові точки доступу: