
>
Новий напрямок глибокої переробки плодів та овочів в оздоровчі продукти [Електронний ресурс] : монографія / Р. Ю. Павлюк [та ін.] ; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі, Нац. ун-т харч. технологій, Одес. нац. акад. харч. технологій, Харків. фахов. коледж харч. пром. Харків. нац. техн. ун-ту сільськ. госп. ім. П. Василенка, Липковат. аграрн. коледж. - Харків : [б. в.], 2021. - 253 с. : рис., табл. - (Інновації при переробці плодів, овочів і молока в оздоровчі продукти). - Режим доступа: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/42681 (Репозитарій). - Бібліогр. в кінці розд. - Б. ц.
Ключові слова: переробка плодів та овочів -- переработка плодов и овощей -- харчові технології -- пищевые технологии -- рослинна сировина -- растительное сырье -- кріообробка -- криообработка -- харчова безпека -- пищевая безопасность --
Анотація:
Наведено запропонований авторами на основі багаторічних фундаментальних та прикладних досліджень вперше в світовій практиці новий в харчових технологіях напрямок глибокої переробки різних видів рослинної сировини, в тому числі інуліновмісної, з використанням процесів кріомеханохімії та кріомеханодеструкції. Це область досліджень хімічних явищ та хімічних процесів, які виникають під впливом методів дрібнодисперсного подрібнення та кріообробки рослинної сировини з використанням кріогенних рідин (зокрема, рідкого та газоподібного азоту). Застосування нового напряму глибокої переробки дозволило провести значну кріомеханодеструкцію високомолекулярних біополімерів рослинної сировини (інуліну, пекти ну, білку, целюлози) та трансформувати їх важкорозчинні форми до окремих мономерів (на 45…70%). Зроблено відкриття прихованих, неактивних форм біополімерів та низькомолекуля рних БАР в рослинній сировині та можливість трансформувати їх значну частку (до 70%) у вільну наноформу при отриманні рослинних нанодобавок. Останні мають принципово нові якісні характеристики, яких неможливо досягти, використовуючи традиційні методи переробки сировини. Запропоновано напрям глибокої переробки інуліновмісної рослинної сировини та інших плодів та овочів, розроблено нанотехнології добавок із них та оздоровчих продуктів з їх застосуванням для зміцнення імунітету населення, що засновані на використанні як інновації комплексної дії на сировину кріообробки та механодеструкції. Розроблено нанотехнології отримання добавок із топінамбура та інших плодів та овочів у формі заморожених нанопаст та нанопорошків, які не мають аналогів в світі. На їх основі розроблено нове покоління натуральних оздоровчих продуктів, що призначені для імунопрофілактики та харчової безпеки населення, які отримані без застосування штучних харчових домішок та якість яких за вмістом БАР перевищує відомі аналоги. Представлені авторами нанотехнології добавок та нового по коління натуральних оздоровчих продуктів готові до впровадження у виробництво як засоби для зміцнення імунітету населення України та світу, попередження та профілактики захворю вання на COVID-19 та інших негативних факторів довкілля.
Додаткові точки доступу:
Павлюк, Раїса Юріївна
Погарська, Вікторія Вадимівна
Бессараб, О. С.
Балабай, К. С.
Погарський, Олексій Сергійович
Абрамова, Т. С.
Юр’єва, О. О.
Кравчук, Т. В.
Лосєва, Світлана Михайлівна
Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі
Нац. ун-т харч. технологій
Одес. нац. акад. харч. технологій
Харків. фахов. коледж харч. пром. Харків. нац. техн. ун-ту сільськ. госп. ім. П. Василенка
Липковат. аграрн. коледж
Ключові слова: переробка плодів та овочів -- переработка плодов и овощей -- харчові технології -- пищевые технологии -- рослинна сировина -- растительное сырье -- кріообробка -- криообработка -- харчова безпека -- пищевая безопасность --
Анотація:
Наведено запропонований авторами на основі багаторічних фундаментальних та прикладних досліджень вперше в світовій практиці новий в харчових технологіях напрямок глибокої переробки різних видів рослинної сировини, в тому числі інуліновмісної, з використанням процесів кріомеханохімії та кріомеханодеструкції. Це область досліджень хімічних явищ та хімічних процесів, які виникають під впливом методів дрібнодисперсного подрібнення та кріообробки рослинної сировини з використанням кріогенних рідин (зокрема, рідкого та газоподібного азоту). Застосування нового напряму глибокої переробки дозволило провести значну кріомеханодеструкцію високомолекулярних біополімерів рослинної сировини (інуліну, пекти ну, білку, целюлози) та трансформувати їх важкорозчинні форми до окремих мономерів (на 45…70%). Зроблено відкриття прихованих, неактивних форм біополімерів та низькомолекуля рних БАР в рослинній сировині та можливість трансформувати їх значну частку (до 70%) у вільну наноформу при отриманні рослинних нанодобавок. Останні мають принципово нові якісні характеристики, яких неможливо досягти, використовуючи традиційні методи переробки сировини. Запропоновано напрям глибокої переробки інуліновмісної рослинної сировини та інших плодів та овочів, розроблено нанотехнології добавок із них та оздоровчих продуктів з їх застосуванням для зміцнення імунітету населення, що засновані на використанні як інновації комплексної дії на сировину кріообробки та механодеструкції. Розроблено нанотехнології отримання добавок із топінамбура та інших плодів та овочів у формі заморожених нанопаст та нанопорошків, які не мають аналогів в світі. На їх основі розроблено нове покоління натуральних оздоровчих продуктів, що призначені для імунопрофілактики та харчової безпеки населення, які отримані без застосування штучних харчових домішок та якість яких за вмістом БАР перевищує відомі аналоги. Представлені авторами нанотехнології добавок та нового по коління натуральних оздоровчих продуктів готові до впровадження у виробництво як засоби для зміцнення імунітету населення України та світу, попередження та профілактики захворю вання на COVID-19 та інших негативних факторів довкілля.
Додаткові точки доступу:
Павлюк, Раїса Юріївна
Погарська, Вікторія Вадимівна
Бессараб, О. С.
Балабай, К. С.
Погарський, Олексій Сергійович
Абрамова, Т. С.
Юр’єва, О. О.
Кравчук, Т. В.
Лосєва, Світлана Михайлівна
Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі
Нац. ун-т харч. технологій
Одес. нац. акад. харч. технологій
Харків. фахов. коледж харч. пром. Харків. нац. техн. ун-ту сільськ. госп. ім. П. Василенка
Липковат. аграрн. коледж
Кількість примірників на окремих абонементах
# | Відділ | Всього примірників | Вільних примірників |
---|
Інвентарні номери примірників на окремих абонементах
# | Відділ | інвентарні номери |
---|
# | Факультет | Спеціальність | Дисципліна | Семестр |
---|
# | Посилання | Кількість завантажень / переходів |
---|---|---|
1 | Репозитарій | |
2 | Електронний ресурс | 184 |